Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Ce este lutul polimeric?

Lut polimeric, cunoscut şi sub denumirile de argila polimerică sau pasta polimerică este o formă de PVC amestecată cu plastifiant lichid, un material cu o consistență similară plastilinei care se întărește definitiv doar prin coacere.  

Necesitatea coacerii decorului finit, deosebeşte lutul polimeric de lutul obişnuit pentru olărit sau acelaşi Fimo Air, lut cu uscare la aer.

Deci să fiţi atente să nu le confundaţi!

Lut polimeric  – caracteristici generale

Lutul polimeric este ideal pentru decorarea veselei, modelarea figurinelor, confecţionarea bijuteriilor și la multe alte proiecte.

Fimo şi Cernit

Există mai multe branduri de lut polimeric și fiecare dintre ele are particularitățile sale. Două dintre cele mai apreciate mărci de lut polimeric sunt Fimo (Germania) şi Cernit (Belgia). Alte mărci mai puţin populare sunt Sculpey, Pardo, Sonnet, Mont Marte… Dar eu aş recomanda din start să lucraţi cu mărci de calitate ca să nu vă dezămagiţi şi să renunţaţi la această activitate doar din cauza că lutul necalitativ o să vă de-a mai multe bătăi de cap.

Fiecare marcă de lut polimeric are caracteristici diferite, chiar și în cadrul aceluiași brand există tipuri diferite tipuri de lut.

Clasificările Fimo

 • Fimo Professional este mai tare şi e destinat artiștilor cu experiență
 • Fimo Soft este mai moale, e recomandat începătorilor, dar şi acum el este preferatul meu  
 • Fimo Effect are un aspect deosebit, cu efecte metalice, neon (luminează în întuneric), translucide (transparent) sau glitter (cu particule strălucite) 
 • Fimo Leather după coacere are efect de piele
 • Fimo Kids este foarte moale, ușor de modelat și e destinat copiilor

Fimo se regăseşte atât în forma solidă, cea mai des utilizată, cât și în formă lichidă Fimo Liquid.  

Cernit la fel se clasifică în mai multe categorii

 • Cernit Number One cu textură şi caracteristici clasice
 • Cernit Metallic are un aspect deosebit, cu efecte metalice
 • Cernit Glamour este cu glitter, particule strălucite
 • Cernit Translucent este cu efecte translucente (transparent)
 • Cernit Nature are un aspect de piatră naturală, granit
 • Cernit Shiny culori sidefate
 • Cernit Doll se foloseşte la modelarea păpuşilor pe cani şi la figurine portretice

Voi scrie articole separte despre particularităţile Fimo şi Cernit.

Modelarea din lut polimeric

Lutul proaspăt scos din pungă are o textură moale, dar trebuie pregătit înainte de folosire şi modelare, prin frământare. Pentru asta e nevoie să îl încălzim între palme până când devine suficient de moale. Eu de exemplu folosesc mănuși chirurgicale, ca să nu să las amprente pe lut, dar această măsură nu este obligatorie, dacă nu vă este comod puteţi lucra şi fără mănuşi.

După ce obținem forma dorită, decorul din lut polimeric se coace în cuptor, după asta decorul se întărește definitiv. 

Lutul modelat poate fi păstrat oricât, adică are termen de valabilitate nelimitat, dar e recomandat să fie păstrat în pungi sigilate sau într-o cutie de plastic cu capac, să nu se întărească între timp.

Doar în cazul când aţi modelat un decor pe cană de exemplu, o puteţi lăsa pentru câteva zilei, până merge la coacere. Nu se va întâmpla nimic cu el.

Lutul polimeric poate fi amestecat pentru a obţine culori noi, de exemplu adaugând diferită cantitate de alb în orice culoare vom obţine nuanţe noi, mai deschise sau mai pastelate. Adaugând puţin negru în lut de culoare roşie vom obţine bordo.

Puteţi amesteca Fimo Soft cu Fimo Professional, sau chiar Fimo cu Cernit sau alte mărci, asta nu este o problemă.

Măsuri de precauţie

Din 2006, compania producătoare Staedtler a eliminat plastificatorii toxici din compoziția pastei Fimo cu uscare prin coacere. Chiar dacă nu este toxică și se poate coace în cuptorul casnic, trebuie să urmezi câteva instrucțiuni de utilizare corectă: 

 • Aeriseşte încăperea cînd coci lutul polimeric
 • Spală-te pe mâini după modelare
 • Supraveghează copiii în timpul modelării cu lut polimeric    
Uscarea lutului polimeric în cuptor

Coacerea lutului polimeric se face întotdeauna ținând cont de instrucțiunile de pe pungă, care pot fi diferite în funcție de producător. Spre exemplu Fimo se coace 30 de minute la temperatura de 110 grade Celsius, iar Cernit se coace 30 minute la temperatura de 130 grade Celsius. Dacă la modelare am amestecat lut Fimo cu Cernit, atunci coc totul la 120 – 130 grade. Fimo suportă această temperatura fără a arde decorul, dar ţineţi cont să nu fie mai mult de 130 grade. Eu introduc cănile cu decor sau detaliile pe o tavă în cuptorul rece, pornesc cuptorul şi setez temperatura. Necesitatea folosirii unui termomentru separat este vitălă pentru a monitoriza temperatura reală în cuptor.

După ce s-a copt decorul, îl las în cuptor pînă cînd acesta se răceşte definitiv.

Aici voi scrie mai mult despre decorul pe căni, de aceea aş vrea să vă spun din start că după coacere decorului pe căni, acesta urmează să fie lipit cu adeziv special, rezistent termic, adeziv epoxidic bicomponent. Cel mai bun şi recomandat este Poxipol roşu, dar în cazul cînd nu aveţi acest tip de adeziv puteţi utiliza Bizon, UHU sau alte tipuri de adeziv epoxidic bicomponent.

Las aici un link de pe canalul meu Youtube despre kitul de start pentru modelaj – Lut Polimeric. Instrumente şi ustensii pentru începători

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: