Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe

Lut polimeric, instrumente şi ustensii pentru începători

Îmi amintesc câte frici despre lucrul cu lutul polimeric aveam eu la începuturi, deasemeni aveam multe întrebări şi neclarităţi despre ce am nevoie pentru un kit de start. Am studiat diverse surse şi am comandat cele necesare. Eu am început să modelez când mă aflam în Germania, acolo am găsit cele necesare pe Amazon. Dar sunt magazine fizice şi site-uri străine gen AliExpress sau Joom unde găsiţi toate cele necesare dacă vă aflaţi în Republica Moldova şi România.

Câte culori de lut polimeric să cumperi pentru a începe?

Pentru început vă sfătuiesc să procuraţi doar câteva pungi de lut polimeric cu culorile de bază – roşu, galben, verde, albastru, maro, negru şi alb.

Veţi avea nevoie de mult alb, de aceea vă recomand să procuraţi 2-3 pungi mici sau o pungă mare.

Deasemeni vor fi de folos nuanţele de mov şi roz.

Amestecarea culorilor

Lutul polimeric are consistenţa unei plastiline este moale și uşor de modelat. De aceea totdeauna mi-a plăcut să amestec lutul ca să obțin culori noi, mai deschise, mai închise sau nuanţe pastelate. Prin amestecarea culorilor primare obţinem o multitudine de nuanţe şi culori noi:

 • dacă amestecăm 2 culori diferite, spre exemplu alb cu puțin negru ­­­­- obținem gri, roşu cu albastru – obținem maro
 • dacă adăugăm în orice nuanță lut alb obținem o culoare mai deschisă, în dependență de cât alb adăugăm nuanța devine tot mai deschisă
 • dacă adăugăm lut negru în altă culoare, nuanța lutului devine mai închisă, dacă amestecăm roşu cu puţin negru obţinem bordo
Nu e neapărat să avem toată palitra de la producătorul de lut polimeric preferat, putem diversifica stocul propriu prin aceste combinații.

Evitaţi să lucraţi cu culorile din pungă, amestecaţi şi experimentaţi, doar aşa veţi avea lucrări unice şi irepetabile!!!

Întrebare pentru meşterii experimenţi. Voi preferați să amestecați desinestătător lutul polimeric pentru a obține culori noi?

În primul rând trebuie să vă pregătiți corespunzător masa de lucru. Pentru aceasta veţi avea nevoie de o suprafaţă netedă şi dura care nu absoarbe lutul polimeric – plăci ceramice, sticlă. La început, puteți lucra pe o foaie albă de hârtie, eu de fapt folosesc totdeauna foaia albă, aşa îmi este mai comod, când aceasta se murdăreşte o schimb cu alta curată.

Instrumente şi ustensii pentru începători

 • Cuţit de birou (cutter) sau bisturiu pentru a tăia lutul polimeric. La început, vă ajută perfect lamele de la cuţitul de birou (cuţit pentru scrisori). Ele pot fi procurate din magazinele de birotică sau magazinele cu materiale de construcţii. Mai târziu puteți procura lame profesionale, ele sunt mai flexibile, le gasiţi la Fimo sau pe AliExpress. 
 • Roler acrilic. El poate fi înlocuit cu un tub metalic de la un spray fixativ. Acesta este necesar pentru întinderea lutului polimeric.
 • Scobitori. Ele se folosesc pentru texturare.
 • Mănuși chirurgicale. Eu prefer să lucrez cu mănuşi pentru a nu lăsa amprente pe lutul polimeric, dar cunosc multe mesteriţe care modelează fără ele. Aici e la discreţia Dvs.
 • Şervețe umede. Ele trebuie să fie mereu la îndemână pentru a şterge amprentele sau firicelele de praf de pe decor.
 • Cuptor cu termomentru separat. După modelare lutul polimeric necesită coacere, de aceea cuptorul este lucrul de care nu vă puteţi lipsi. Recomand să aveţi un cuptor separat pentru lut polimeric, dar la început puteţi folosi cuptorul casnic. În acest caz plasaţi cănile într-o pungă specială pentru copt, dacă plasaţi cănile direct în cuptor atunci după fiecare tură de coacere spălaţi neapărat cuptorul înainte de a prepara bucate în el.

Așadar, având inspiraţie, o pungă de lut și un cuptor puteţi deja să creaţi o cană cu decor din lut polimeric. Iar pe parcurs să vă procuraţi celelalte ustensii din lista de mai jos.

 • Maşina pentru paste. Ea înlocuieşte rolerul acrilic şi economisește mult timp, cu ajutorul ei se întinde şi se amestecă lutul. Desigur, există mașini profesionale speciale la Fimo de exemplu, dar eu lucrez de câțiva ani la o mașină obișnuită de paste. Ea costă în jur de 10 – 15 euro şi o schimb aproximativ o dată pe an.
 • Instrumente speciale. Instrumente cu capete de silicon, cu capete alungite sau rotungite. Ele deobicei se vând la set a câte 4 unelte.
 • Fimo Liquid. Lut polimeric în formă lichidă care se foloseşte la lipirea elementelor decorului dacă e cazul, sau la prepararea glayurei pentru brioşe şi torturi.
 • Matriţe. Forme speciale din silicon pentru păpuşi (faţă şi corp), dulciuri, biscuiţi, alfabet pentru texte şi multe altele.
 • Extruder. Acesta este un instrument special din care se stoarce lutul polimeric. Deşi am 2 extrudere, recunosc că le folosesc foarte rar.
 • Decupaje metalice (asemănătoare cu cele folosite pentru a face fursecuri). Acestea pot fi inlocuite din start cu capacele de diferite mărimi de la produse cosmetice sau pot fi confecţionate desinestătător dintr-o doză de suc.
 • Foi de textură din cauciuc sau silicon.
 • Pastel uscat sau farduri de obraz si pleoape.
 • Daca confecţionaţi bijuterii, atunci veţi avea nevoie de furnitură metalică pentru bijuterii: baze pentru cercei, ace, şnururi etc.
 • Pentru a lipi decorul pe cană veţi avea nevoie de adeziv special, rezistent termic, adeziv epoxidic bicomponent. Cel mai bun şi recomandat este Poxipol roşu, dar în cazul cînd nu aveţi acest tip de adeziv puteţi utiliza Bizon, Uhu sau alte tipuri de adeziv epoxidic bicomponent.

Iată o listă de materiale și instrumente de bază care vă vor ajuta să lucraţi cu lutul polimeric. Pe lângă asta puteţi folosi si alte elemente –  lacuri mate sau lucioase, vopsele acrilice, sclipici, umbre, şi alte chestii care sunt la îndemână.  De exemplu, folia de aluminiu este folosită la sculptarea păpușilor sau a decorului masiv pentru a economisi material și a ușura greutatea structurii.

Dacă aveţi întrebări sau neclarităţi vă răspund cu drag în comentarii.

Las aici un link de pe canalul meu Youtube despre kitul de start pentru modelaj – Lut Polimeric. Instrumente şi ustensii pentru începători

3 răspunsuri la „Lut polimeric, instrumente şi ustensii pentru începători

 1. Bună, foarte interesante informațiile!
  Am o nelămurire. Pot coace cana deja lipita cu adeziv Epoxy? Asa anumite detalii nu se vor strica.
  Mulțumesc anticipat!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Bună! Mă bucur că informația este utilă!
   Ar fi imposibil sa coaceți cana deja lipită cu Epoxy fiindcă înainte de a pune cana la cuptor figurina din lut polimeric e moale ca plastilina. De aia se pune la coacere, ca să se întărească decorul apoi el se dezlipeste ușor de pe cana, se șlefuieste suprafata decorului și se lipește cu adeziv epoxidic.

   Apreciază

  2. Pe canalul meu Youtube gasiti 2 tutoriale despre coacerea decorului și despre lipire pe cana

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: